Wat te doen bij overlijden?

Stappenplan 

Uitvaart regelen

Als een dierbare komt te overlijden komt er veel op u af. Er moet veel geregeld worden, vaak in een korte tijd. Ik sta klaar om u daarbij te helpen, de uitvaart te organiseren en u bij te staan in een moeilijke tijd.

Ik luister rustig naar uw wensen en heb oog voor detail. Door goed te luisteren kan ik samen met u meedenken. Ik kan u suggesties geven wat wel of wat juist niet te doen. Samen met u draag ik zorg voor een persoonlijk en waardevol afscheid.

Wat regelen bij overlijden?

Het overlijden van uw dierbare heeft plaatsgevonden. Neem dan vooral de tijd die u nodig hebt. Het besef dat degene die er altijd voor u was, is overleden. Wanneer u er aan toe bent, en dat is voor iedereen verschillend, kunt u starten met de regelzaken.

uitvaart regelen-uitvaartverzorging
1. Het eerste contact

U  neemt als eerste contact op met de (huis)arts. Deze komt dan langs om het overlijden officieel vast te stellen. Ook wanneer een overlijden zich op korte termijn voor zal gaan doen kunt u contact met mij opnemen, bij bijvoorbeeld euthanasie. Ik kom dan graag naar u toe om alvast de eerste stappen te zetten naar een passend afscheid. 

uitvaart regelen-uitvaartverzorging
2. Contact opnemen:
Bogaard Uitvaarten (tel.06-42 66 17 83)

U kunt mij altijd bellen, dag en nacht, ongeacht of en waar u verzekerd bent. Ik kan u persoonlijk adviseren wat te doen. 

uitvaart regelen-uitvaartverzorging
3. Advies en begeleiding

Vanaf dat moment kan ik u bijstaan en u adviseren en begeleiden. Ik denk met u mee in de laatste wensen van uw dierbare. We hebben dagelijks contact en ik begeleid u in elke stap concreet, helder en transparant.

uitvaart regelen-uitvaartverzorging
4. Laatste verzorging van uw dierbare

De eerste zorg gaat uit naar uw dierbare. Ik regel samen met u de eerste verzorging. Uw dierbare kan thuis worden opgebaard of worden overgebracht naar een locatie die u wenst. Belangrijk is om geen overhaaste beslissingen te nemen. Nadat uw dierbare verzorgd is, kan ik met u in gesprek gaan (op dat moment of een later moment) om de dag van de uitvaart te bespreken.

uitvaart regelen-uitvaartverzorging
5. Kostenoverzicht

Op basis van uw wensen maak ik meteen een globaal kostenoverzicht. Transparant en helder. Dan weet u meteen waar u ongeveer aan toe bent. Uiteraard maak ik daarna een definitieve kostenbegroting voor u. 

uitvaart regelen-uitvaartverzorging
6. Aangifte van overlijden 

Op basis van de overlijdenspapieren die door de arts na het overlijden zijn afgegeven, verzorg ik voor u de aangifte van overlijden in de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. 

De gemeente wordt op die manier geïnformeerd. Vervolgens ontvangt u van mij een akte van overlijden en een aantal kopieën. De akte van overlijden heeft u nodig om allerlei instanties (notaris, bank, verzekeringen e.d.) te informeren over het overlijden. Dit heeft geen haast en kunt u na de uitvaart verder bepalen. 

uitvaart regelen-uitvaartverzorging
7. Aankondiging uitvaart 

Dit is het moment om de familie, vrienden en kennissen te informeren m.b.t. het overlijden en de dag van de uitvaart. Samen met u ontwerp ik de rouwkaart die past bij uw dierbare. Wanneer de rouwkaart is vastgesteld in goed overleg, wordt de rouwpost verstuurd. Ook dat regel ik voor u. Eventueel kan er ook nog een rouwadvertentie worden geplaatst en dag- en weekbladen. 

uitvaart regelen-uitvaartverzorging
8. Draaiboek 

Voor iedere uitvaart maak ik een draaiboek en neem dit met u door. Alle wensen die u heeft worden hierin beschreven, zoals bijvoorbeeld de sprekers en de muziek op de dag van de uitvaart. Welke route wordt er gereden bijvoorbeeld op de dag van de uitvaart, zijn er nog bijzondere plekken op de route waar we mogelijk langs rijden.

uitvaartverzorging-stappenplan
9. De dag van de uitvaart

Op de dag van de uitvaart begeleid ik u persoonlijk in de rol van ceremoniemeester. Desgewenst kan ik ook namens u spreken op de dag van de uitvaart. Samen met u zorgen we voor een persoonlijk afscheid.

uitvaartverzorging-empathie
10. Na de uitvaart 

Na de uitvaart begint de rouwverwerking. Gun uzelf ook de tijd daar voor, ruimte en aandacht. Na de uitvaart ben ik er ook voor u, wanneer u mogelijke vragen nog heeft voor de afhandeling. 

Contact

Ik ben dag en nacht bereikbaar. Als u wilt kom ik direct naar u toe. Bel me of neem contact op via het formulier.

uitvaart-symboliek

Als morgen niet meer is,

en geen dageraad nog komt,

verdampen dromen in wolken,

tranen die als regen binnensijpelen

in harten met warme gedachten

 

Als verdriet steeds weer komt knagen,

herinner je dan de mooie dagen,

pijn en herinnering, beide blijven,

maar op een dag zal je zien

dat de kracht van herinnering

alle pijn met een glimlach bedekt